Boule de levain

Boule de levain - Franse traditie ten top.
Boule de levain
270

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

Malen

  • Maal de tarwe op de fijnste stand. Na het malen krijg je meel.
  • Dit meel moet nu gezeefd worden. De bloem die je nu overhoudt kan je gebruiken voor dit recept.

TIP: laat je graanmolen draaien zonder graan en plaats hem in de laagste stand. Hoor je een tikkend geluid dan staat deze te laag en moet je 2 klikken terugkeren (rechts draaien).

Kneden

  • Stort de tarwebloem op het werkblad en maak er een kuiltje in.
  • Giet het water, verse gist, zout en de zuurdesem in het kuiltje.
  • Meng dit alles en kneed tot je een soepel en homogeen deeg hebt (8-10 minuten).
  • Ideaal is een deegtemperatuur van 24°C na het kneden!

TIP: Als je voelt dat het deeg te vast is, voeg er dan extra water aan toe. Machinaal kneden kan hier zeker ook toegepast worden! Breng alle ingrediënten in de kom en kneed met de deeghaak voor 6 minuten op een trage snelheid en 3 minuten op een hoge snelheid.

Verwerking

  • Vorm een bal met het deeg en dek het af met een (licht) vochtige handdoek.
  • Laat de deegbol gedurende 90 minuten rijzen op een aangename temperatuur.

TIP: leg je deegbol in een kom met daarop een vochtige handdoek. Op die manier koelt het deeg niet teveel af en loopt het niet van de tafel.

  • Strooi een beetje tarwebloem op je werkblad en leg je deeg erop.
  • Druk nu met beide handen voorzichtig het deeg plat.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en druk deze lichtjes aan.
  • Draai je deegplak 90° en breng de zijkanten terug naar binnen, druk deze lichtjes aan.
  • Vorm nu een mooie bal van je deeg.
  • Bestuif het rijsmandje met tarwebloem, rijkelijk bestrooien is hier de boodschap.
  • Leg de deegbol met de onderkant naar boven in het rijsmandje (met het "slot" naar boven).
  • Dek het rijsmandje af met een vochtige handdoek en laat het rijzen voor 120 minuten op een aangename temperatuur.

Bakken

  • Plaats een lege bakvorm op de bodem van de oven en verwarm de oven voor op 230°C.
  • Leg een blad bakpapier op een bakplaat en draai het rijsmandje voorzichtig om op het bakpapier.
  • Snij het deeg kruiselings in aan de bovenkant.
  • Giet nu 50 ml water in de lege bakvorm en plaats de bakplaat met je brood in de oven.
  • Bak het brood voor 40 - 45 minuten (800 gram brood), kleiner brood bakt korter.

AFWERKING: Leg het brood na het bakken onmiddellijk op een rooster om af te koelen. Op deze manier blijft het brood heerlijk krokant.

MILL_MIX_CF031488 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031516 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031543 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031545 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031553 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031572 (Copy) (Copy)
MILL_MIX_CF031579 (Copy) (Copy)